TOM VOLŠ SA 21.91 NOVI REKORDER BEOGRADSKOG MITINGA

(13.2.2024) – Sport kao esencija zdravog društva je naša identifikacija sa velikim atletizmom, a konkurentnost i želja da budemo najbolji su konstanta. Srpska atletika nastavlja da raste, da se gradi do najvećih planetarnih visina, kako rezultatski tako i organizaciono. Dokaz je upravo završeni svetski Međunarodni atletski miting deveti po redu. Belgrade Indoor Meeting održan u Atletskoj dvorani u Beogradu, nalazi se na listi svetske serije
mitinga i ima srebrni status.

Tradicija je nastavljena i ovaj put u organizaciji Srpskog atletskog saveza gledali smo i neke od najvećih zvezda današnjice, a najveći od njih bio
je poznati bacač kugle sa Novog Zelanda Tom Volš, dvostruki svetski šampion u bacanju kugle u dvorani (2016. i 2018.) i osvajač bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u dvorani u Beogradu 2022.

Deveti međunarodni atletski miting u srpskoj prestonici okupio je ukupno 160 atletičara iz 44 zemlje sveta. Ceo događaj prenošen je uživo na Radio Televiziji Srbije (RTS), kao i preko live stream-a evropske atletike.

Pravi praznik za sve ljubitelje atletike priredile su dame u skoku udalj, gde smo na zaletištu imali aktuelnu vicešampionku Evrope u dvorani, Larisu Lapićino iz Italije i mladu srpsku reprezentativku Milicu Gardašević koju ćemo gledati i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Rekord mitinga postavila je Tsige Duguma iz Etiopije u trci na 800 m – 1:59,66.
Rekord mitinga u trci na 60 m postavio je Emmanuel Matadi iz Liberije – 6:54.
Rekord mitinga postavila je Andrea Miklos iz Rumunije na 400 m – 51.86.
Izjednačen rekord mitinga istrčala je Greta Kerekes iz Mađarske na 60 m prepone – 8.02.

Mesud Pezer postavio je novi nacionalni rekord Bosne i Hercegovine u bacanju kugle – 21.42
Aldin Ćatović istrčao je novi nacionalni rekord za mladje juniore u trci na 1500 m – 3:50,82.
Aleksa Kijanović izjednačio je državni rekord na 60 m – 6.66.

Tri najbolja rezultata ovog takmičenja nagrađena su od sponzora novnačim iznosima: prvo mesto 2500 evra Superbet, 1500 evra Transfera i 1000 evra Comtrade.

U bacanju kugle videli smo pravi sudar asova. Najbolji rezultat ostvario je Tom Volš koji je postavio novi rekord mitinga – 21.91 m.

“Sa velikim ponosom i zadovoljstvom moram istaći da smo održali još jedan veliki atletski sportski događaj u našoj Atletskoj dvorani koja je jedinstvena na Balkanu. Asovi “kraljice sportova” pokazali su svoje umeće i zasluženo stigli do naslova šampiona. Imali smo četiri rekorda mitinga i oborena tri nacionalna rekorda”, rekao je direktor Srpskog atletskog saveza, Slobodan Branković.

FOTO – SAS