TRI BODA IZ LESKOVCA U BELFAST, MLADI BLEDI I NEMOĆNI!

(24.03.2024) – Posle omladinske, i mlada reprezentacija Srbije, igrači do 21 godine, završili su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Još ranije su izabranivi Ljubinka Drulovića ostali bez šansi za plasman na finalni turnir, a mučne kvalifikacije završene su porazom od Severne Irske. Na stadionu Dubočica u Leskovcu, Irci su slavili s 2:1. Tako je očajan ciklus utakmica, koji ćemo pamtiti po debaklu Englez od 9:1, okončan ništa manjom brukom na domaće terenu.

U prvom poluvremenu naš tima imao je tri povoljne prilike, pre no što su mladi Srbije inicijativu krunisali golom Stefana Mitrovića u 31. minutu. pretili su Irci, po jednom pre i posle primljenog gola, ali pogodaka do odlaska na odmor nije više bilo ni na jednoj strani.

Severni Irci su do izjednačenja stigli u 56. minutu, kada je pogodio Čarli Alen, pošto je bek Stjuart prethodno poslao filigranski pas u peterac. Za potpuni preokret pobrinuo se Krejg Forkjer, koji je već u 70. minutu pogodio za 2:1. Tako su Severni Irci postigli za manje od 15 minuta dva gola, isto koliko i u celom dosadašnjem toku kvalifikacija! Imao je Alen šansu i za drugi gol, ali je Veljko Ilić odlično odbranio zicer napadača gostiju.

U preostalih skoro 25 minuta, računajući i nadoknadu vremena, Srbija je jalovo i stihijski napadala, ali je jedino Vanja Vlahović zagrejao irskog debitanta među stativama, Pirsa Čarlsa, u poslednjem minutu meča.

Na kraju meča su igrači i selektor Drulović nagrađeni tovarom zvižduka i uvreda leskovačke publike, dok su Severni Irci slavili tek drugu pobedu, posle one istorijske protiv Azerbejdžana. Ujedno je i ovo njihova prva pobeda mlade reprezentacija ikada u okršaju sa Srbijom. Srbijom koja mora dobro da se zabrine za svoju fudbalsku budućnost. Do kraja kvalifikacija ostaju još tri meča, u septembru i oktobru, šanse za plasman ne postoje ni u teoriji, ali bi to možda mogla biti prilika da se u FSS konačno trgnu i učine nešto radikalno, jer je to definitivno potrebno. Mada bi i mladi igrači prvi morali da stave prst na čelo i zapitaju se…