UEFA IZBACILA OSASUNU IZ EVROKUPOVA

(23.6.2023) – UEFA je odlučila da izbaci Osasunu iz Lige konferencija zbog “nameštanja utakmica” na osnovu procene dvojica inspektora iz krovne organizacije evropskog fudbala da je klub iz Pamplone kriv, jer je prekršio član 4.1g – a to znači da je klub bio u aktivnosti koja ima za cilj da organizuje ili utiče na ishod utakmice.

Upravni odbor Osasune je bio uključen u dve takve utakmice iz 2014. godine.

Osasuna je najavila žalbu na ovu odluku i optužila UEFA da nema iste kriterijume

“Inspektori UEFA smatraju da je presuda Vrhovnog suda kojom se osuđuje nekoliko bivših direktora Osasune dovoljan razlog da se Osasuna, devet godina posle događaja, isključi iz evropskih takmičenja. Klub se ne slaže sa kriterijumima UEFA, žaliće se Komitetu za žalbe i najavljuje da će se legalno, do krajnjih granica, boriti da odbrani svoja prava. Jaka sa slabima i slaba sa jakima, UEFA nije htela da uzme u obzir da su sami španski sudovi bukvalno proglasili da je Osasuna žrtva preusmeravanja novca koji su izvršili neki od njenih bivšig direktora iza leđa najvišeg organa upravljanja entiteta, Skupštine i kontrolnih mehanizama samog kluba.

Ovom odlukom UEFA namerava da ponovo kazni Osasunu i njenu sadašnju upravu, koja je i podnela tužbu sudu, otpočinjući pravni postupak za povraćaj novca koji je nezakonito ukraden sa računa entiteta i vraćanje njenog statusa. Možda se suočavamo sa jedinim poznatim slučajem u novijoj istoriji evropskog fudbala u kojem neki klub procesuira neke od svojih bivših menadžera, koji trenutno čekaju zatvorsku kaznu. Neophodno je podsetiti i da je Osasuna te sezone ispala u Segundu i da je kasnije bila pred ispadanjem rang niže. Klub je morao da se odvoji od sve imovine da bi otplatio deo dugova, dok su novi menadžeri stavili pod hipoteku svoje domove, svoja sredstva i svoje penzione planove da bi mogli da preusmere tok entiteta”, navodi se između ostalog u saopštenju španskog kluba.

Ukoliko odluka ostane na snazi, Osasunu će zameniti Atletik Bilbao.