UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – Bodibilding – lični primer

U kratkom intrvjuu razgovaramo sa mladom nadom bodibildniga Nikolom Vacićem. To je omladinac koji je, za kratko vreme, baveći se ovim sportom, napravio nekolicinu zapaženih rezultata (2. mesto na „Golden cup-u“ u Pančevu 2019, dva 2. mesta u dve kategorije na „Trofej-u Čačka 2020. godine…). On nam iznosi svoja iskustva i izazove sa kojima se susreće tokom pandemije virusa Covid-19.

Da li Vas je iznenadno uvođenje totalne izolacije, tokom trajanja vanrednog stanja, iznenadilo i zabrinulo?

“Da. Za vreme trajanja vanrednog stanja nisam mogao da funkcionišem kako sam navikao do tada. To je dosta uticalo na nas koji se bavimo ovim sportom.“

Šta Vam je predstavljalo najveći problem tokom zabrane kretanja i na koji način ste to rešili?

“U toku potpune zabrane kretanja je najteže bilo ostati fizički aktivan, a da ne pominjem održavanje neke forme. S obzirom da nisam imao ništa od kućne trening opreme, morao sam da budem maštovit. Smišljao sam i improvizovao vežbe kako bih održavao optimalnu formu.”

Kako je i da li je, relativno dugo, trajanje vanrednog stanja negativno uticalo na Vašu psihu i kojim metodama ste to prevazišli?

“U početku sam očekivao da, novonastala situacija, neće predugo trajati ali, kako je vreme prolazilo, bilo je sve teže izdržati nametnuta ograničenja. Shvativši da ne mogu ništa da promenim i da nisam jedini u problemu, bio sam zahvalan samom činjenicom da nisam jedan od zaraženih. Slobodno vreme sam upotrebio kako bih upotpunio teoretska znanja o sportu kojim se bavim, a u cilju kasnije primene stečenih znanja.”

Na koji način ste se, po smirivanju situacije, vratili treninzima, a da isti nisu naškodili Vašem telu, u vidu povreda?

“Bilo mi je bitno da ne preteram u početku, kako se ne bih povredio. “Osluškivao” sam tempo, koji odgovara mom telu i, u skladu sa tim, podizao intenzitet i frekvenciju treninga.”

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.