UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – Dejan Halaj – DRUGI DEO

Gospodin Dejan Halaj, kondicioni trener i fitnes instruktor, u intervjuu za naš portal govori o značaju fizičke aktivnosti za decu i mlade tokom zimskih meseci ali i tokom trajanja pandemije virusa Covid – 19.

Preporuka za decu i mlade koji pohadjaju školu od kuće i manje se, samim tim, kreću, jeste da nikako ne uče iz kreveta. Dakle, važno je da sede i rade za stolom, i u stolici sa naslonom. Pravljenje pauza na svakih sat vremena je od velikog značaja, da se istegnu, prošetaju po stanu. Pri korišćenju mobilnih telefona, uvek se truditi da telefon drže u ravni očiju, a ne spuštaju glavu kako bi gledali u njega jer to znatno utiče na zdravlje vrata. Mladi koji žele da vežbaju od kuće, bolje je da nadju odgovarajućeg trenera i da preko video poziva vežbaju sa stručnim licem, nego da vežbaju na svoju ruku preko brojnih aplikacija ili youtube platforme, čime utiču na to da izbegnu povrede i rade odgovarajuće vežbe za sebe. Idealno bi bilo, da kada završe svoje obaveze, izadju napolje sa roditeljima i trideset minuta prošetaju. Za odrasle osobe koje su slabije aktivne, je preporuka da svakog dana prepešače 10.000 koraka odnosno 6 kilometara. Što naravno, ne mora biti u kontinuitetu. Naše telo i naša kičma pamte i biće zahvalni za sve što činimo za sebe. Moramo se prilagoditi situaciji, poštovati sve preporučene mere, napraviti odgovarajući modalitet koji će nam doneti dobro. Važan savet je i da se povede računa kada je reč o unosu šećera, slatkih i energetskih napitaka i da se njihovo konzumiranje svede na minimum. Idealna zamena za ovakva pića su cedjeni sokovi sa medom i što veći unos voća i povrća. Još u martu je SZO izdala preporuke koje govore u prilog tome koliko je važna aktivnost za sve starosne dobi (prenosimo u celosti)

Preporučeni obim fizičke aktivnosti Svetske zdravstvene organizacije je:

Deca mlađa od 1 godine

Sva odojčad bi trebalo da budu fizički aktivna nekoliko puta dnevno.

Za one koji se još ne kreću – najmanje 30 minuta dnevno u položaju na trbuhu, kao igra na podu, tokom dana, kada su budni.

Deca mlađa od 5 godina

Sva mala deca treba da provode najmanje 180 minuta (3 sata) dnevno u raznim vrstama fizičkih aktivnosti bilo kojeg intenziteta.

Deca od 3-4 godine trebalo bi da provode najmanje 60 minuta vremena u umerenim do intenzivnijim fizičkim aktivnostima.

Deca i adolescenti u dobi od 5- 17 godinaSva deca i adolescenti bi trebalo da najmanje 60 minuta dnevno imaju umerene do intenzivne fizičke aktivnosti, koje uključuju aktivnosti za jačanje mišića i kostiju, najmanje 3 dana u nedelji. Više od 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno pružiće dodatni zdravstveni benefit.

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.