UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – Dejan Halaj – PRVI DEO

Gospodin Dejan Halaj, kondicioni trener i fitnes instruktor, u intervjuu za naš portal govori o značaju fizičke aktivnosti za decu i mlade tokom zimskih meseci ali i tokom trajanja pandemije virusa Covid – 19.

Statistika je već godinama poražavajuća kada govorimo o fizičkoj aktivnosti dece i mladih. Srbija je trinaesta zemlja u Evropi ako pričamo o aktivnosti nacije, što je za nas kao sportsku zemlju prilično kontradiktorno. Kada na već takve podatke dodamo onlajn nastavu, više boravka kod kuće, manjak kretanja i druženja koje sa sobom nosi pandemija Korona virusa, onda moramo što pre da delujemo i podstaknemo ih na vežbanje. Posledice neaktivnog života sada, videće se kroz nekoliko godina. Dejan ističe da zaostajemo kao država, kada je reč o vežbanju, i da se okrenemo sportu tek kada osetimo problem ili želimo da promenimo svoj izgled, prevashodno da izgubimo na kilaži, što je daleko od stila života, već je prevashodno kratkog daha.

Treniranje tokom zimskih meseci je od posebnog značaja jer utiče na imunitet, čini da imamo bolji kapacitet pluća i samim tim budemo zdraviji i otporniji na viruse.

Tri puta nedeljno fizičke aktivnosti u trajanju od jednog sata je sasvim dovoljno da osetimo brojne benefite koje ona nosi. 

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.