UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – Vraćanje dece i omladine u trenažni proces nakon vanrednog stanja

Nikolu Vacića, mladog i uspešnog bodibildera ali i profesionalnog fitnes trenera, smo pitali za mišljenje i preporuke, kako decu i omladinu, koja se bave sportom, na najbolji i najzdraviji način, vratiti u trenažni proces, posle prestanka važenja višemesečnog vanrednog stanja i karantina, donetih od strane naših državnih organa, a kao preventivna mera „razbuktavanju“ zaraze izazvane korona virusom, čija pandemija i dalje traje. Evo šta nam je, na tu temu, on rekao i koje nam je savete dao.

„Pandemija koja nas je zadesila početkom ove godine ostavila je posledice i na žalost ih još uvek ostavlja na sve starosne i strukturne grupe svetske populacije, pa tako i na decu i omladinu koja se bave sportom. Čak i profesionalni sportisti su ostali zatečeni takvim razvojem događaja, a da ne govorimo o mladima koji nemaju godine iskustva, a vrlo često ni adekvatnog mentora, koji bi im pomogao da se, u takvoj situaciji, snađu. Do trenutka, manje – više, potpunog zatvaranja, najkorisnije je bilo trenirati i vreme provoditi u prirodi i na taj način ostati fizički aktivan, u koliko – toliko zadovoljavajućoj formi. Nekolikonavratni dvadesetčetvoročasovni i duži potpuni karantini, koji su nas primorali da boravimo u našim domovima, značajno su otežali život najmlađim sportistima. Kako bi ostali aktivni, oni su morali da primenjuju varijacije vežbi, koje su podrazumevale snalaženje i maštu ali to, ni približno, nije moglo da zameni pravi trening na koji su bili naviknuti do tada. Sa druge strane, i sam sam, svoje klijente, podržao u takvoj vrsti smanjenog obima fizičke aktivnosti, jer sam gledao unapred, vodeći se parolom „bolje išta nego ništa“. Takav pristup je, i njima, a i meni, doneo benefite koji su svoj potpuni efekat pokazali prilikom vraćanja uobičajenom načinu treninga. Naime, moji klijenti su se mnogo brže vratili u formu, a u isto vreme su izbegli ozbiljnije povrede. Pomenuto vraćanje u adekvatan trenažni proces je bio kompleksan i odgovoran zadatak za mene, jer ga je trebalo postepeno intenzivirati.

Moja preporuka, koju upućujem najmlađim sadašnjim i budućim sportistima, u jednom, glasi – POLAKO PODIŽITE FREKVENCIJU I INTENZITET TRENIGA PRILIKOM VRAĆANJA NA MAKSIMALNI NIVO. Na taj način će te sačuvati vaše zdravlje i izbeći nepotrebne povrede, koje bi vas mogle, na duže vreme, odvojiti od sportskih borilišta i postizanja planiranih rezultata i uspeha.

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.