VEČERAS SE NE IGRA PREKINUTI MEČ IZMEĐU ČUKARIČKOG I PARTIZANA

(12.4.2023) – Večeras neće biti odigran susret Čukarički – Partizan, koji je sinoć prekinut u 22. minutu meča.

Zajednica prvoligaša planira da utakmica bude odigrana za sedam dana.

Posdećamo da plej-of počinje u subotu 22. aprila, jer se narednog vikenda superligaški fudbal ne igra zbog Uskrsa.

Situacija je potpuno nejasna. Igrači Partizana odbili su da sinoć odigraju nastavak utakmice posle izbacivanja svojih navijača u duelu na Banovom brdu, a onda su iz Čukaričkog rekli da zbog materijalne povrede pravila igre oni ne žele da igraju danas.

U međuvremenu se saopštenjem javnosti obratila i Zajednica superligaša.

“Radi otklanjanja nedoumica u vezi sa prekinutom utakmicom 30. kola Mocart Bet Super lige Srbije između FK Čukarički i FK Partizan obaveštavam vas da je shodno izveštajima službenih lica sudija utakmicu prekinuo iz opravdanih razloga nakon konsultacije sa delegatom utakmice i predstavnicima oba kluba.

U izveštaju sudije o trajnom prekidu utakmice između ostalog navedeni su razlozi u predugom i neefikasnom pražnjenju tribine što je prouzrokovalo pauzu od 50 minuta kao i očiglednoj mogućnosti za daljim ugrožavanjem bezbednosti i sigurnosti aktera utakmice zbog činjenice da nije ispražnjen kompletan stadion jer su na ostalim delovima stadiona i dalje bila prisutna lica koja su svojim ponašanjem mogla uticati na bezbednost aktera, takođe i činjenice da su se lica koja su odstranjena sa stadiona grupisala na severnoj strani u delu van stadiona. Ovakvim postupanjem nakon tri prethodna prekida u situaciji koja se odnosi na ono što je najvažnije, a to su zdravlje i bezbednost aktera utakmice sudija je doneo odluku o trajnom prekidu utakmice. Napominjem da je pisana izjava glavnog sudije utakmice o razlozima prekida uneta u informacioni sistem KOMET, sekcija dokumenti, dana 11.04.2023. godine u 20.02 časova.

Shodno članu 12. stav Z. Propozicija za takmičenje u predviđenom roku utvrdio sam datum i vreme nastavka prekinute utakmice putem službenog informacionog sistema KOMET o čemu ste blagovremeno obavešteni (11.04.2023. godine u 20.04 časova). Takođe od službi zaduženih za bezbednost i sigurnost dobio sam preporuke da se pomenuta utakmica nastavi bez prisustva publike i o tome ste dobili obaveštёnje od sektora bezbednosti FSS putem mail-a iste večeri u 20.02 časova.

Uzimajući u obzir činjenicu da ie FK Čukarički u propisanom roku dana 12.04.2023. godine uložio žalbu na utakmicu koja je prekinuta kao i da spor oko termina nastavka utakmice kao organ nadležan za donošenje konačne odluke obaveštavam vas da se utakmica neće nastaviti u prethodno određenom terminu 12.04.2023 u 18:00 časova.

Konačna odluka u vezi sa navedenom utakmicom biće doneta po okončanju podcupka po žalbi FK Čukarički i sagledavanju i utvrđivanju opravdanosti razloga za prekid utakmice, a sve u skladu sa pozitivnim propisima i sportskim načelima.

Ponašanje navijača FK Partizan na navedenoj utakmici je nanelo veliku štetu fudbalskom sportu i našem elitnom rangu takmičenja zbog čega ću po hitnom postupku podneti prijave nadležnim disciplinskim organima FS Srbije, kao i prijave zbog loše organizacije utakmice i unošenja velikog broja pirotehničkih sredstava.

Iz pozicije organa koji u fokusu ima širu sliku koja se odnosi na integritet i imidž kompletnog takmičenja koristim priliku da oba kluba upozorim na istupanja u javnosti kojima se ugrožava opšti interes svih klubova i samog takmičenja.

Istovremeno vas obaveštavam da će u narednom periodu prema ovakvim i sličnim događajima biti iskazana nulta tolerancija te da ćemo kroz institucije FS Srbije tražiti najstrože kazne i pooštravanje kaznenih odredbi u vezi sa ovakvim i sličnim događajima”, piše u saopštenju Superlige Srbije.

Zajednica superligaša se ozbiljno upetljala u problem koji je lako mogla da reši i sada nam predstoji da vidimo kako će iz istog da se izvuče.

Ova sezona mnogo donosi klubovima koji treba da igraju evrokupove, prvi put ih učestvuje pet, tri će igrati grupnu fazu Lige šampiona, Lige evrope i Lige konferencije i veliki ulog je u igri.

FOTO – SCREENSHOT