VRATIMO IGRU DECI BEOGRADA – ČETRNAESTI DEO

(30.12.2023) – Videćemo još jedan primer rada sportskih i državnih organizacija na temu dece i bavljenja sportom, iako se u ovom uzrastu to može tretirati kao igra.

Na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog 8. juna 2022. između Ministarstva prosvete I Olimpijskog komiteta Srbije, iniciran je pilot projekat „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost. Realizacija projekta počela je uz podršku Olimpijske solidarnosti, u školskoj 2023/2024, ne samo u Beogradu već u 51 osnovnoj školi u Srbiji, fokusirajući se na učenike 4. i 5. razreda.

Cilj projekta je ostvarivanje olimpijskog ideala kroz sportsku pedagogiju, kreirajući bolje i humanije društvo. Program je zamišljen tako da kroz časove učenike upozna sa Olimpijskim pokretom, Olimpijskim igrama, Međunarodnim olimpijskim komitetom, Olimpijskim komitetom Srbije i osnovama olimpijskog obrazovanja. Dakle, jedan od osnovnih ishoda ovog pilot projekta jeste usvajanje novih znanja iz ove oblasti kao sastavnog dela sportske delatnosti. Za potrebe pilot projekta kreirani su tradicionalni i digitalni edukativni materijali.

Tradicionalni edukativni materijali podrazumevali su određeni broj lekcija sa zadacima iz udžbenika koji su kreirani od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta i koji se veoma uspešno koriste u nastavi olimpijskog obrazovanja širom sveta. Svi materijali našli su se na sajtu Virtuelnog olimpijskog muzeja sa mogućnošću preuzimanja.

Digitalni edukativni materijali su podrazumevali 2 interaktivna postera koji su poslati školama. Skeniranjem QR kodova odštampanih na posterima učenici su dolazili do materijala u aplikaciji. Prvi poster je fokusiran na olimpijske vrednosti, simbole i istoriju, dok je drugi naglašavao povezanost olimpijskih igara sa temama poput sporta, umetnosti, ekologije, muzike, poezije i plesa, podstičući međupredmetno povezivanje i kreativan rad.

Učenici su tokom realizacije koristili i TreninGo mobilnu aplikaciju za vežbanje kreiranu od strane Olimpijskog komiteta Srbije.

Pre sprovođenja aktivnosti u školama, održana su 3 seminara za nastavnike i koordinatore pilot projekta u okviru školskih jedinica, pripremajući škole za realizaciju projekta. Seminari su održani u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Nakon obrade definisanih tema i realizacije samog projekta na nivou ustanove, usledila je završna faza koja je obuhvatila slanje završnog rada na temu „Olimpijski dan”. Potom je za veliko finale izabrano pet najboljih škola.

Projekat Vratimo igru deci Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO – OKS