VRATIMO IGRU DECI BEOGRADA – JEDANAESTI DEO

(29.12.2023) – Posebnu brigu o beogradskim školarcima vodi Beogradska asocijacija za školski sport, uz podršku Gradskog sekretarijata za sport i omladinu. Oni organizuju takmičenja u sledećim sportovima – košarka, basket 3×3, futsal, rukomet, odbojka, stoni tenis, vatrene lopte, atletika, džudo, karate, sportska gimnastika, vaterpolo, plivanje i streljaštvo i male olimpijske igre, kao školska, opštinska I gradska takmičenja za uzrast osnovnih i srednjih škola

Pomenućemo da su talentovani dečaci i devojčice nastupali u atletskoj dvorani u Bulevaru oslobođenja u sledećim disciplinama: skok u dalj, bacanje vorteksa, 60 metara, 300 metara, 600 metara, štafeta 4 x 100 metara, skok u vis, skok u dalj i bacanje kugle, a pravo učešća ostvarili su pobednici sa opštinskih takmičenja. Medalje budućim atletskim šampionima su delili legenda atletike Dane Korica, kao i sportski koordinatori BAŠS Vladimir Tica, Goran Ivković i Marko Vukadinović.

U Beogradskoj asocijaciji nema stajanja. Sprovode se akcije – edukacija dece radi bezbednosti na internetu i bezbednost u saobraćaju. Sprovedena je promotivna aktivnost za osnovce, koji su se oprobali na veslačkim ergometrima. Tokom letnjeg raspusta realizovana je akcija pod nazivom „Bezbedan sport školaraca – bezbedno odrastanje“.

Gradska završnica školskog prvenstva Beograda u basketu 3×3 održana je u Hali sportova “Ranko Žeravica”. Posle nekoliko dana takmičenja, dobili smo najbolje.

Kod srednjoškolaca trijumfovali su dečaci Zemunske gimnazije i devojčice iz Medicinske škole na Zvezdari. U konkurenciji osnovnih škola, zlatne medalje osvojili su dečaci OŠ Kneginja Milica (Novi Beograd) dok su kod devojčica najbolje bile učenice OŠ Despot Stefan Lazarević (Zvezdara).

Istovremeno, tokom takmičenja u dvorani je predstavljen “fidžital”, novi sport koji je sve popularniji među mladima. Fidžital je kombinacija gejminga (video igrice) na konzolama i fizičkog dela sporta, u ovom slučaju igranja basketa.

Medalje pobednicima dodelili su gradski sekretar za sport Nikola Penić, uspešni košarkaši Mile Ilić i Vladimir Tica, sportski novinar Željko Vučković i gen sek BAŠS Slobodan Đurić.

-Zadovoljstvo je prisustvovati takmičenjima koje organizuje Beogradska asocijacija za školski sport. Školski sport je sve masovniji. Imao sam priliku da uz basket tri na tri prisustvujem i pilot projektu asocijacije. U pitanju je fidžital, sport koji se događa u praksi a onda i kroz igranje video igrice istog sporta. Odziv mladih je bio veliki. Moram da istaknem da Beogradska asocijacija za školski sport organizuje tokom čitave godine takmičenja u 16 sportova i ona je sasvim sigurno jedan od najvećih partnera Sekretarijata za sport i omladinu – istakao je Nikola Penić, gradski sekretar za sport. Sve manifestacije na kojima učestvuju školarci su besplatne.

 

Projekat Vratimo igru deci Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO – BAŠS