VRATIMO IGRU DECI BEOGRADA – PETI DEO

(26.12.2023) – Koncept Lige budućih šampiona u novom formatu prvo je zaživeo u balon halama u Beogradu, na tri lokacije, a uspeh postignut u prestonom gradu ubrzo se čuo i širom Srbije, pa su se koordinatori iz mnogih gradova javljali s idejom da Liga budućih šampiona zaživi i u njihovom mestu.

Tako su se već tokom 2017. godine rodili centri za Bački okrug u Somboru, centar Južne Bačke u Novom Sadu, kao i Severni Banat u Zrenjaninu. Zbog veličine i brojnosti učesnika, naša porodica centara se polako uvećavala- otvoreni su centri za Šumadijski okrug Kragujevac i Mladenovac, dok je Novi Pazar domaćin ekipama Raškog okruga, ali i timovima sa severa Kosova, poput Leposavića, Gračanice i dr. Od prvog dana pokretanja lige širom Srbije, sa nama se igraju i druže timovi Zlatiborskog okruga, sa sedištem u Užicu, a potom i Čajetini.

Tokom 2022. godine dobili smo i novi koordinacioni centar- u velelepnom objektu SC Gimnasium, u Rumi, dobili smo vrlo brojni centar za Srem, koji je ugostio zainteresovane timove iz ovog dela Vojvodine i Srbije. Najnovije pojačanje je ulazak koordinacionog centra Smederevo, gde će igrati ekipe Podunavskog okruga, ali i Stiga i Braničeva. Predviđanja organizatora u Ligi budućih šampiona u novom formatu su bila iznad svih očekivanja, pa su utakmice često izazivale veću pažnju nego utakmice ligaških timova. Još uvek se prepričavaju pojedini okršaji timova, a naročito uzbudljivih detalja sa finalnih turnira u prethodne četiri sezone, kada su domaćini bili Beograd (2016. godine) i Zlatibor (2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022. i 2023. godine). Pošto je Zlatibor idealno mesto za finale na nivou Republike Srbije, i ove takmičarske 2023/24, finalni turnir će i osmi put biti igran na planinskoj lepotici Zapadne Srbije, u terminu 24- 26. maj 2024.

Vredan i posvećen rad prepoznali su vodeći ljudi Sportskog saveza Srbije, koji postaje značajan partner Lige budućih šampiona, a domaćini i pokrovitelji finala biće Opština Čajetina i Sportski centar Čajetina, a tehnički partner je beogradska firma Unimast DOO.

Kao i svih prethodnih sezona, na TV SOS kanal plus (kanal 490 na SBB mreži, odnosno 321 na sistemima Telekoma Srbije) emitujemo sredom od 20:00 časova preglede kola na teritoriji Beograda, dok je četvrtkom, takođe od 20:00 časova, emisija biće posvećena pregledima vikenda u svim koordinacionim centrima. Tu su i kompletni snimci odabranih mečeva svim generacija iz Beograda, ali i širom Srbije. Za sve oni koji propuste emisije i snimke u programu TV SOS kanal plus, kompletan video materijal je postavljan na naš internet sajt i zvančni Youtube kanal.

SOS kanal plus je prvi još 1995. godina shvatio stvarne potrebe naše dece i našao takoreći idealnu formu. Sistem nadmetanja i takmičenja vole svi jer je to primarna ljudska osobina, naravno bez preterivanja i histerije, sa naglaskom na igru i bavljenje sportom, kao elementarnom ljudskom potrebom. Usput su utakmice snimane i klinci sa svojim porodicama su mogli da posmatraju svoje umeće na tv ekranima. Šta više treba od toga!

Veliku satisfakciju organizatorima predstavljaju kasnije karijere koje su ostvarili neki od aktera Lige budućih šampiona, među kojima se posebno izdvajaju košarkaš Bogdan Bogdanović i odbojkaš Nikola Rosić. Ipak, suština je u tome da veliki broj dece uzme učešće u ovakvim sistemima takmičenja, da se deca primarno bave sportom zbog zdravlja, koordinacije pokreta, takmičarskog duha, ali i sportske kulture i tolerancije. Svi vole da pobede, ali je najbitnije normalno prihvatiti poraz i vežbati da bi sutra bio bolji i jači, samim tim i uspešniji.

Projekat Vratimo igru deci Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO – SCREENSHOT