VRATIMO IGRU DECI BEOGRADA – SEDMI DEO

(27.12.2023) – Slađana Matijašević, nastavnica predmeta koji se nekada zvao Opšte tehničko obrazovanje, sada ima naziv Tehnika i tehnologija, trudi se da približi deci Osnovne škole Mladost na Novom Beogradu svoj predmet i fizičko vaspitanje.

Zajedno sa kolegama ona je napravila saobraćajni test koji je sadržao elemente biologije, tehnike i tehnologije i fizičkog. Test je podrazumevao da učenici prelaze saobraćajni poligon trčeći ili na biciklu. Oni su pre i posle obavljene aktivnosti merili puls, a imali su i mikrobitove, koji su na časovoma tehnologije programirani da broje otkucaje srca i mere puls, čime je automatski bila uključena I biologija kao predmet. Deca su bila oduševljena, tražili su da posle trčanja voze i bicikl, a preko ove pokazne vežbe su shvatili da mobilni telefoni i tehnologija uopšte može da se koristi i za ozbiljne stvari, a ne samo za  zabavu i ubijanje vremena.

Nastavnica Matijašević ističe da decu jednostavno treba animirati i otvarati im nove vidike. Spomenuti mobilni telefoni mogu da se koriste u učenju, sa njima može da se ponavlja gradivo, uz njihovu pomoć možete da učestvujete u raznim kvizovima i preko tih aparata možete da naučite mnogo korisnih ili novih stvari i pojmova.

Komunikacija je najbitnija, a u nju treba uključiti i roditelje. U poslednje vreme dečija prava su jako popularna, ali problem za sve počeli su da predstavljaju propagatori tih novina koji nigde nisu upotrebljavali reč – obaveza, pošto prava i obaveze uglavnom idu zajedno. Na svu sreću situacija se polako normalizuje, jer i najveći broj dece shvata da čak i kod najpopustljivijih roditelja ne možeš samo da nešto tražiš, već moraš nešto i da daš, to jest odradiš svoje zadatke.

Nastavnica fizičkog Vesna Vuković ističe da u osnovnoj školi Mladost, sem redovnih aktivnosti I standardnih časova fizičkog, postoji i projekat Mladost daje zdravlje i radost. Poenta je da sva deca, od predškolaca do osmaka, budu upoznata sa svim fizičko – zdravstvenim detaljima. Deca su specifična i ona na konkretnim stvarima vezanim za svoje telo napreduju i prihvataju pravila ponašanja, pa pošto su u fazi rasta, ukoliko sada ne prihvate elementarna pravila i slikovito rečeno, ako sada ne budu pravilno oblikovani, kasnije mogu da imaju problema.

Deca u najranijem dobu nemaju strah i rado prihvataju sve izazove koje sa lakoćom savladavaju, na primer kolut napred. Ukoliko na vreme ne nauče ovu jednostavnu vežbu, kasnije će je izbegavati, zbog nesigurnosti ili sramote od neuspeha. Posebno je problematičan period puberteta kada do izražaja dolaze emocije koje pojačavaju svaku reakciju, ali sve se to može dovesti u red pošto su to karakteristike ljudskog roda od davne prošlosti.

Sistematičnost u radu, kreacija koju svaki nastavnik treba da pokaže ne bi li zainteresovao učenike, disciplina koja mora da postoji i hijerarhija koja mora da se poštuje, sve su to uslovi koji dovode do pravilnog funkcionisanja fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Deca vole da se igraju, a sa pravilnim usmeravanjem postaju svesni svojih kvaliteta i napredovanja na tom polju. Sistem školskih takmičenja dosta pomaže da se učenici odmeravaju sa drugim vršnjacima, sada gradeći rivalitet i upražnjavajući odmeravanje snaga i polako ulazeći u svet odraslih gde važe potpuno nova pravila igre i života.

Projekat Vratimo igru deci Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO – PRIVATNA ARHIVA