ZAVRŠEN 54. MEĐUNARODNI VELEMAJSTORSKI TURNIR ŠAHISTKINJA

(14.5.2023) – Nakon sedam dana neizvesnih borbi u Beogradu je završen 54. Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja.

Šampionsku titulu osvojila je gošća iz Ukrajine, WIM Anastasija Rahmangulova, sa 6,5 osvojenih poena, kojoj je pripala i novčana nagrada u vrednosti od 450 evra. Drugo mesto zauzela je mlada Sofija Pogorelskih, a treće reprezentativka Srbije Jovana Erić.

Nagrade učesnicama uručili su predsednik ŠSB Andrija Jorgić, direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić, narodni poslanik Uglješa Mrdić i član UO ŠSB Vladimir Kokanović.

Domaćin ovogodišnjeg turnira bila je Matematička gimnazija, a direktorka te ustanove Mirjana Katić istakla je da joj je čast što je jedan ovakav turnir sa dugom tradicijom održan baš u ovoj gimnaziji, kao i da se nada da će Matematička gimnazija imati jednog dana učenicu koja će učestvovati na ovom turniru.

-Šah je sjajna stvar, sport, način razmišljanja, može se igrati od malih nogu do poznog perioda, i volela bih da se svi mladi ljudi u Srbiji, pre svega učenici osnovnih i srednjih vrate šahu. To je jedan od najplemenitijih sportova kojima deca mogu da se bave, a u ovom vremenu više nego ikad im je to potrebno, istakla je Mirjana Katić.

Predsednik ŠSB Andrija Jorgić čestitao je šahistkinjama na uspehu, i zahvalio se svima koji su učestvovali u organizaciji ovog turnira i dali svoju podršku i doprinos.

-Šahovski savez Beograda u narednom periodu nastavlja sa radom i planovima, organizovaćemo u Beogradu još turnira, a idemo u susret i obeležavanju godišnjice ŠSB koje će biti održano 15.juna, poručio je Jorgić.

FOTO – ŠSB/PREDRAG MITIĆ