DAME BOLJE I KONKRETNIJE, POLJAKINJE SPRETNIJE ZA TRI BODA

(27.10.2023) – Ženska seniorska reprezentacija Srbije pretrpela je prvi poraz u ovogodišnjoj B kvalitetnoj grupi Lige nacija. Izabranice Dragiše Zečevića poražene su na gostujućem terenu od najvećih rivalki za pobedu u grupi, reprezentativki Poljske, sa 2:1 (2:0).

Kišom natopljeni teren u gradu Tihi više je odgovrao domaćinkama s početka susreta. Bolje su Poljakinje ušle u meč i već u 17. minutu povele. Smušena rakcija naših devojaka završena je autogolom Anđele Frajtović. Taj pogodak kao da je pokrenuo naše reprezentativke koje su zaigrale daleko bolje i konkretnije, prenevši pritisak i dobar deo igre na polovinu Poljakinja. Bilo je tu i lepih prilika, ali umesto izjednačenja, ubrzo sledi novi šok. Pogrešile su naše devojke u jednoj izglednoj situaciji, defanzivke Poljske poslale su sjajnu dubinski loptu na našu polovinu, iz teške situacije Nevena Damjanović ne uspeva da interveniše i izbije loptu, koja dolazi do hitronoge napadačice Eve Pajor. Brza i spretna napadačica Volsfsburga izbija sama pred inače odličnu našu golmanku Saru Cetinju i rutinski pogađa za 2:0. Bio je to rezultata prvog poluvremena, mada je pomenuta Cetinja u nekoliko navrata koš dobro intervenisala i sprečila možda još neki pogodak.

U nastavku meča videli smo sasvim drugačiju sliku na terenu. U igri je postojao jedan tim, i to naš. Dominirala je Srbije u svim segmentima, konstantno napadala, stavarala, ali i promašivala šanse. Bili je tu izglednih situacija, polu prilika, kao i čak pet kolosalnih situacija za pogodak. Što zahvaljujući dekoncentraciji u završnici, što briljantnoj golmanki PSŽ- a, Katarcini Kidržinek, mreža Poljske ostala je začarana. Tako je bilo sve do 76. minuta, kada je Jovana Damnjanović smanjila na 2:1. Igračica minhenskog Bajerna je protutnjala desnom stranom i iskosa sa destak metara majstorski uputila udarac u bliži ugao gola Poljakinja. Iznenađena Kidržinek bila je prevarena i savladana, a selektor Zečević pojačava ofanzivu, poslaši na teren Dinu Blagojević i Vesnu Milijovević.

U poslednjih 20 minuta gledali smo pravu opsadu gola domaće ekipe, u bukvalnom smislu te reči. Spašavale su Poljakinje nemoguće, mada su i naše devojke promašile dosta toga. Sa svih strana je “zviždalo” oko gola domaćih, ali je tu borbi za remi prekinuo poslednji zvižduk sutkinje iz Slovačke.

Srbija će šansu za revanš i verovatno odluku o osvajanju prvog mesta imati već kroz četiri dana, kada je na programu novi susret ove dve selekcije, ovoga puta na terenu FSS u Staroj Pazovi. Trenutno vodeća Poljska ima sve tri pobede Srbija je druga sa šest bodova, Grčka je upisala prva tri boda nakon današnje pobede nad Ukrajinom, koja još uvek nema niti jedan bod.

FOTO: Nemanja Matić