“FABRIKA ZDRAVLJA” – Grejpfrut

Grejpfrut je jedna od najzdravijih vrsta voća iz porodice citrusa. Njegovi benefiti po ljudsko zdravlje su brojini. S obzirom da plod prosečne veličine sadrži oko 200 mililitara tečnosti, izuzetno je dobar za hidrataciju organizma. Sadrži i visok nivo kalcijuma, pa ga je preporučljivo jesti u svrhu jačanja kostiju. Pored toga, njegovo bogatstvo magnezijumom utiče na poboljšanje raspoloženja. Betakarotenom doprinosi zdravlju kože.

Premda obiluje vitaminom C, koji potpomaže proizvodnju kolagena i ima funkciju popravljanja ćelijskih oštećenja, izuzetno je koristan u sprečavanju pojave bolesti kože, očiju pa i malignih oboljenja, snižavanju visokog krvnog pritiska i stabilizaciji nivoa šećera i holesterola u krvi.

Grejpfrut je izuzetno dobra i dijetetska namirnica. Iako ima izuzetno visoku hranljivu vrednost, jer je bogat vlaknima, ima vrlo malo kalorija (jedan oko 52 kalorije), pa je vrlo pogodan za regulisanje prekomerne telesne težine. Treba ga jesti u vidu užine i to najbplje presnog ili u kombinaciji sa žitaricama od celog zrna.

Važno je istaći da sa konzumacijom ove namirnice ne treba preterivati kako ne bi došlo do određenih nus pojava.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.