“FABRIKA ZDRAVLJA” – Joga – šta predstavlja, blagodeti po fizičko zdravlje

Tekst koji sledi predstavlja kratki intervju vođen sa ženskom osobom u tzv. „trećem dobu“, koja je u poznim godinama počela da se bavi Jogom – drevnom indijskom veštinom, koja doprinosi sazrevanju duha i tela kod ljudi. Ona će sa nama podeliti iskustva koja je stekla kroz ovu vrstu fizičke i mentalne aktivnosti. Poštujući lični zahtev i integritet osobe, u tekstu nećemo spominjati njeno ime i prezime.

Šta za Vas predstavlja Joga?

Za jogu se kaže da je metod samorazvoja, afirmiše se kao životna filozofija.  Ja volim da kažem da je to duhovna nauka, stara hiljade godina, da je to savršen metod upoznavanja i osvešćivanja svog jedinstvenog bića.

                  ,,Nekada osećam da sam sve i to nazivam ljubav,

                    nekada osećam da sam ništa i to nazivam mudrost.

                    Između ljubavi i mudrosti, život bez prekida teče.“

               Ovo je predivna, drevna indijska izreka, koju shvatam kao savršenu misao, jer na krajnje jednostavan način predstavlja srž svega. Shvatam je kao kosmičku istinu, jer – beskrajna ljubav jeste Sve.  I verujem da u potpunosti ispunjava apsolutnu svest čoveka koji je u kontaktu sa nadsvesnim delom sebe, sa božanskim delom svog bića. I kao takav, on je oslobođen svih svojih identifikacija. I kao takav, verujem da je povezan sa onim što zapravo jeste – sa svojim istinskim bićem, a ono je čista svest, bezuslovna ljubav, kosmička energija,  Univerzum…Ono je suština.  Retki su oni koji su ovo dostigli, ali mi ,,obični“ ljudi bar možemo da stremimo ka tome, a prijatna i  pouzdana pomoć na tom putu je upravo joga.

Šta Vas je podstaklo da krenete na časove Joge?

Orijent, istočnjačka filozofija, stvari su koje su me oduvek privlačile i bile mi bliske. Kako sam inače dosta čitala i bavila se sobom, napred navedeno, i više od toga, dobro mi je bilo poznato – teorijski. Ali kako praktično to izgleda? Kakvo je to vežbanje joge, kad je tako čudesno?  Dalje, preterivanje u hedonizmu (hrana, piće naročito), kao i oduvek postojeća, nedopustiva fizička neaktivnost, teškoće sa kičmom, vratom, kondicijom i sl.  – stvari su koje su tražile promenu načina života uopšte. Znači, puno je toga činilo duboku inspiraciju  i motivaciju da krenem sa jogom.  I u samom startu sam se prepoznala:  sam ulazak u jogu podrazumeva pre svega formiranje zdravog, dobronamernog, prijateljskog i pozitivnog stava  prema sebi samima, okolini, svetu, prema celom Univerzumu – ono što sam ja već imala.

Kako je Joga uticala na Vaše fizičko zdravlje?

Telo sve pamti.  Pamti razne vežbe disanja, sa početka praktičnog časa (disanje je srce joge), vežbe koje telo oslobađaju od nagomilanih energtskih toksina, napajaju ga zdravom, čistom energijom i dovode u stanje uravnoteženosti. Pamti zauzimanje i vežbanje raznih položaja tela, sve vreme u uspostavljenom ritmu dubokog disanja, vežbanje kojima pokrećem svoju energiju i razvijam fleksibilnost svoga tela, koje sada volim još više (ono je moje),  i pridajem veći značaj svakom njegovom delu,  uviđam dublji smisao i značaj svakog položaja za određeni deo tela, ali na nov način. Mnoge su vežbe teške, potrebno je dosta vremena, napora i truda da bi se došlo do krajnjeg položaja tela. Svejedno, efekti vežbanja su svakakvo tu: unapređeno funkcionisanje pojedinih delova tela, osećaj neverovatne lakoće, novo stanje probuđenosti tela, fleksibilnost, gipkost, uravnoteženost, dobra kondicija, lakoća koraka.  Vrlo konkretno, stanje mog vratnog dela kičme više uopšte ne zahteva odlaske kod fizioterapeuta, tretmane strujom, laserom, kremama, lekovima, svim onim što je činilo moju neizbežnu, dugogodišnju stvarnost, ispunjenu povremenim akutnim, zapaljenskim procesima, ukočenošću, stravičnim bolovima, itd. A  kičma kao celina, iako je i dalje daleko od dobrog (posledica višedecenijskog sedenja u kancelariji, lošeg držanja, apsolutne fizičke neaktivnosti i sl.), u stanju je zadovoljavajućem u odnosu na  period pre joge,  jer osećam njenu bolju pokretljivost, veću izdržljivost, manje bola. Osećam i bolju pokretljivost zglobova, kukova i uopšte, u svakom delu tela koje pulsira, osećam dobru, zdravu prokrvljenost,  uvek svežu, novu i prijatnu energiju. Na kraju svakog časa Joge, ja sam potpuno odmorna,  izbalansirana, resetovana, ja sam prirodno restruktuirana.

NASTAVIĆE SE…

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.