“FABRIKA ZDRAVLJA” – Maslinovo ulje

Kao najpoznatije voće Mediterana maslina, svojom preradom, daje jednu od najzdravijih namirnica, koja se koristi u ljudskoj ishrani – maslinovo ulje. Ono, već vekovima, pomaže ljudima da ostanu zdravi i dugovečni. Prema tvrdnjama lekara širom sveta, ulje od masline predstavlja najzdraviju vrstu masnoće, koja se koristi u ishrani. Pored široke primene u kulinarstvu ovo ulje se koristi i za negu lepote ali i u medicinske svrhe. Glavna prednost maslinovog ulja u poređenju sa drugim uljima (suncokretovo, palmino…) ali i masnoćama jeste njegovo bogatstvo nezasićenim masnim kiselinama i polifenolima. Pomenute supstance smanjuju nivo holesterola u krvi, sprečavaju pojavu upalnih procesa u organizmu i potpomažu izgradnju ćelijskih membrana u telu čoveka, čime jačaju njegov celokupni imuni sistem. Maslinovo ulje se, već vekovima, koristi i za saniranje opekotina i drugu negu kože, čišćenje i detoksikaciju organizma, lečenje crevnih i želudačnih upala, otklanjanje bakterija i gljivica (posebno kandide) i tako dalje. Njegova antioksidativna svojstva posebno prijaju ljudskom srcu i krvnim sudovima jer ih čiste i održavaju duže vitalnim. Sam plod masline (nezavisno od sorte) obiluje belančevinama i vitaminima A, D, K i E.

Ako se odlučite da ovu izvanrednu namirnicu po vaše zdravlje uvrstite u svakodnevnu ishranu, najbolje je da izaberete ekstra devičansko maslinovo ulje. To znači da je ono nerafinisano, hladno ceđeno i da nije hemijski modifikovano.

Ako niste ljubitelj mirisa i ukusa maslinovog ulja imamo preporuku za vas, zasnovanu na naučnim eksperimentima. Naime, ovi eksperimenti su pokazali da su i oni najodbojniji pojedinci, posle samo 7 dana konzumiranja ovog ulja, isto zavoleli i uvrstili ga u svakodnevnu ishranu.

Projekat ” Fabrika zdravlja ” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.