ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Majkl Felps

Majkl Felps je bivši reprezentativac SAD-a u plivanju, rođen je u Baltimoru i najtrofejniji je sportista u istoriji ovog sporta. Plivao je svim plivačkim stilovima. Neke od disciplina u kojima se takmičio su i 400m mešovito, 4 x 100m slobodno, 200m slobodno, 200m delfin, 4 x 200m slobodno, 200m mešovito, 100m delfin, 4 x 100m mešovito i tako dalje. Osvajač je mnoštva medalja i bivši ili trenutni vlasnik nekolicine svetskih rekorda, postavljenih na Olimpijskim Igrama, Svetskim prvenstvima ili Pan Pacifičkim prvenstvima. Majkl Felps je učestvovao na 6 Svetskih prvenstava, na kojima je, ukupno, osvojio 35 medalja (28 zlatnih, 6 srebrnih i jednu bronzanu).

Kada su Olimpijske Igre u pitanju, za Majkla Felpsa se, slobodno, može reći da je najuspešniji sportista u istoriji ovih takmičenja. U prilog tome idu i njegovi rezultati, bilo da se radi o broju osvojenih medlja ili o broju oborenih svetskih rekorda. Felps je učestvovao na Olimpijadama održanim u Atini 2004. godine, u Pekingu 2008. godine, u Londonu 2012. godine i u Rio de Žaneiru 2016. godine. Ukupno je osvojio, neverovatnih, 28 olimpijskih medlja, od kojih čak 23 zlatne, 3 srebrne i dve bronzane medalje. Ni jedan sportista nije, do sada, na Olimpijskim Igrama, ukupno osvojio više medalja ali ni više zlatnih medalja od Felpsa. Njegove najuspešnije Olimpijske Igre bile su u Pekingu 2008. godine, kada je u svih 8 takmičarskih disciplina u kojima je učestvovao, osvojio zlatne medalje i time, i u kategoriji broja zlatnih medalja na jednim Igrama, postao apsolutni rekorder, nadmašivši predhodnog rekordera, isto plivača i svog sunarodnika, Marka Špica, sa 7 zlatnih medalja.  

Suma sumarum, Majkl Felps je u profesionalnoj karijeri osvojio ukupno 71 medalju, oborivši više od 30 svetskih rekorda.

Dobitnik je i mnogih prestižnih priznanja, među kojima se ističu: nagrada za najboljeg plivača na svetu za 2003, 2004, 2006, 2007, 2008. i 2009. godinu, nagrada za najboljeg američkog plivača (od 2001. do 2009. godine), nagrada „Sportista godine“ od strane američkog sportskog magazina „Sports Ilustreitid“…

Ova živa legenda plivačkog i svetskog sporta, uopšte, sa nadimkom „Baltimorska zver“, u svojoj 35. godini života, živi i radi u SAD-u.

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.