ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Teroristički napad u Minhenu

Olimpijske Igre, održane u Minhenu 1972. godine, na žalost neće ostati upamćene po sportskim dešavanjima i dostignućima. Tada se, u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj, dogodio teroristički napad koji je šokirao čitav svet. Naime, grupa od osam palestinskih terorista, iz tadašnje organizacije pod nazivom „Crni septembar“, prerušenih u sportiste, ušla je u deo Olimpijskog sela u kome su se nalazili izraelski olimpijci. Prilikom pružanja otpora, dvoje izraelskih atletičara je odmah ubijeno, a ostalih devetoro su držani kao taoci puna dva dana. Kako bi pustili taoce na slobodu, teroristi su zahtevali trenutno oslobađanje 234 palestinskih zatvorenika iz Izraela, kao i dvoje nemačkih terorista, uhapšenih u Nemačkoj i njihovo bezbedno prebacivanje u Egipat. Kako tadašnji kancelar Zapadne Nemačke Vili Brant i ministar unutrašnjih poslova Hans Ditrih Genšer nisu pristali na uslove terorista, a ni na ponuđenu im pomoć izraelskih specijalnih protivterorističkih trupa, operaciju spašavanja talaca preduzela je Nemačka policija. S obzirom da Nemački policajci nisu bili adekvatno pripremljeni za ovakve zadatke, nastao je totalni haos. Televizijske ekipe su direktno prenosile nemili događaj u kome su, pored snajperske vatre, razmenjivani i bombaški napadi. Izuzev snajpera i bombi, sticajem neplaniranih okolnosti, korišćeni su i helihopteri, tenkovi i oklopna vozila. Bilans pomenute akcije nije dao adekvatne rezultate, naprotiv. Ubijeni su svi izraelski taoci i petorica terorista ali i jedan policijski zapovednik. Ostala trojca terorista su uhapšeni i predati libijskim vlastima, nepuna dva meseca kasnije.

Olimpijske Igre su, tek naknadno, bile prekinute na 12 časova. Potom je, na Olimpijskom stadionu u Minhenu, održana komemoracija žrtvama terorističkog napada, kojoj je prisustvovalo 80000 posetilaca i 3000 sportista učesnika. Tadašnji predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Ejveri Brendidž, je održao počasni govor, završivši ga rečenicom: „Igre se moraju nastaviti“. U skladu sa tim, Olimpijada u Minhenu je i nastavljena ali uz prisustvo „gorkog ukusa“, kako kod svih učesnika, tako i kod njihovih navijača i ljubitelja sporta širom sveta.

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.