LINIJSKE SUDIJE BEZ POSLA NA ATP TURNIRIMA OD 2025. GODINE

(28.4.2023) – Udruženje profesionalnih tenisera (ATP) saopštilo je danas da će od 2025. godine na svim mečevima video tehnologija zameniti linijske sudije.

ATP je naveo da će upotreba elektronskog sistema doprineti tačnosti i doslednosti na takmičenjima, a na pojedinim turnirima, kao što su Australijan open i Ju Es open, već se igraju mečevi bez linijskih sudija.

-Ovo je značajan trenutak za naš sport, a ne trenutak do kojeg smo došli bez pažljivog razmišljanja. Tradicija je suština tenisa i linijske sudije su odigrale važnu ulogu tokom godina. Imamo odgovornost da prihvatimo inovacije i nove tehnologije – rekao je predsednik ATP Andrea Gaudenci.

Video tehnologija je široko prihvaćena od početka pandemije korona virusa, pošto su organizatori turnira nastojali da smanje interakciju ljudi, ona će biti primenjena na svim podlogama na ATP turnirima, a organizatori četiri grend slema će samostalno odlučiti o tome.

Na Vimbldonu se igračima dozvoljavaju čelendži, a organizatori Rolan Garosa su do sada odbijali da uvedu video tehnologiju.

FOTO – TENISKI SAVEZ SRBIJE