“MALI ŠAMPIONI – KORONA 1:0” – Ojačajte imunitet pa na sport

Kao što svi znamo, pandemija virusa Covid – 19, traje već skoro pune dve godine. U tom periodu, korona se pojavljivala u više „talasa“. Pre pojave vakcina protiv ovog smrtonosnog virusa, prva na udaru i najugroženija populacija su bili najstariji pojedinci (iznad 65 godina starosti), kao i oni sa takozvanim „pridruženim“ bolestima. Nakon obavljene vakcinacije pomenute grupe ljudi, u sledećem „talasu“ „na red je došla“ mlađa populacija (od 30 do 65 godina starosti). Kako je i ona, dobrim delom imunizovana, korona virus je, početkom 2021. godine, počeo da prokužuje još mlađe pripadnike, kako domaće, tako i svetske populacije (osnovce i srednjoškolce). Svedoci smo da, ove jeseni, sve više najmlađih (pa čak i novorođenčadi) oboleva od raznih bolesti izazvanih ovim „opakim“ virusom, koji, po svemu sudeći, „ne bira svoju žrtvu“.

Kroz seriju tekstova koji slede, pokušaćemo (našim sugestijama, ličnim primerima, mišljenjima lekara i medicinskog osoblja, mišljenjima sportskih radnika, statističkim podacima itd.) da utičemo, pre svega, na roditelje dece srednjoškolskog i osnovnoškolskog uzrasta ali i na samu decu, da, poštovanjem osnovnih državno – propisanih epidemioloških mera, vrate svoje živote u „redovne tokove“. Pod „redovnim tokovima“, pre svega, podrazumevamo REDOVNO BAVLJENJE SPORTOM (rekreativno ili profesionalno) jer se, na taj način, najdelotvornije utiče na pravilan psiho – fizički razvoj mladeži ali se, sa druge strane, osnažuje njihov imuni sistem koji je, kao takav, otporniji na mnogobrojne virusne infekcije koje „vrebaju“ pa, samim tim, i na virus tipa Covid – 19.

Nema više “lokdauna”. Višednevnog zatvaranja dece i omladine u svoje domove. To može biti “mač sa dve oštrice”. Naime, mladež se može slobodno kretati i baviti sportom ali se, u isto vreme, mogućnost zaražavanja korona virusom višestruko povećava. Kako bi se, osnovnoškolci i srednjoškolci, redovno i “bezbedno” bavili sportom, moraju obratiti pažnju na način ishrane u cilju jačanja svog imuniteta koji će ih, kao takav, bolje zaštititi od napada virusa i smanjiti rizik mogućnosti zaraze istim. U jačanju imuniteta im, najviše, može pomoći adekvatan i dovoljan unos zdravih hranljivih materija – pre svega VITAMINA.

Deci su potrebni apsolutno svi vitamini i minerali koji postoje. Ipak potreba organizma za optimalnom dozom vitamina na dnevnom nivou zavisi od mnogih faktora, kao što su: pol, starost, jačina urođenog i adaptivnog imuniteta, istorija bolesti, kao i mnoge druge stvari. U daljem tekstu Vam  preporučujemo neke od ključnih vitamina i minerala, koji će mladima predstavljati jak “štit” protiv korona virusa, a sve u cilju njihovog što bezbednijeg bavljenja sportom i sportskim aktivnostima.

 Vitamini A i D su direktni regulatori ekspresije gena u imunološkim ćelijama. One “igraju ključnu ulogu” u sazrevanju, diferencijaciji i reakciji imunih ćelija.

Klasični antioksidativni vitamini uključuju vitamine C i E ali i antioksidativne enzime kao što su katalaza, peroksidaza i superoksid dismutaza.

Pored navedenih vitamina, kako stručnjaci tvrde, u jačanju imuniteta dece, izuzetno pomažu i komleks vitamina B, cink, bakar, gvožđe, selen i tako dalje.

PODSETNIK ZA MLADE SPORTISTE: Kako bi ste počeli ili nastavili da se bavite sportom u vreme ove pandemije potrebno je da, pored imunizacije svog organizma na preporučen način, veliku pažnju posvetite i adekvatnom poštovanju protiepidemioloških mera. Tu, pre svega, mislimo na DETALJNO PRANJE RUKU, ODRŽAVANJE PROPISANE DISTANCE I NOŠENJE ZAŠTITNE MASKE (koliko i kada god ste u mogućnosti).

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.