“MALI ŠAMPIONI – KORONA 1:0” – Saveti lekara

Kao što svi znamo, pandemija virusa Covid – 19, traje već skoro pune dve godine. U tom periodu, korona se pojavljivala u više „talasa“. Pre pojave vakcina protiv ovog smrtonosnog virusa, prva na udaru i najugroženija populacija su bili najstariji pojedinci (iznad 65 godina starosti), kao i oni sa takozvanim „pridruženim“ bolestima. Nakon obavljene vakcinacije pomenute grupe ljudi, u sledećem „talasu“ „na red je došla“ mlađa populacija (od 30 do 65 godina starosti). Kako je i ona, dobrim delom imunizovana, korona virus je, početkom 2021. godine, počeo da prokužuje još mlađe pripadnike, kako domaće, tako i svetske populacije (osnovce i srednjoškolce). Svedoci smo da, ove jeseni, sve više najmlađih (pa čak i novorođenčadi) oboleva od raznih bolesti izazvanih ovim „opakim“ virusom, koji, po svemu sudeći, „ne bira svoju žrtvu“.

Kroz seriju tekstova koji slede, pokušaćemo (našim sugestijama, ličnim primerima, mišljenjima lekara i medicinskog osoblja, mišljenjima sportskih radnika, statističkim podacima itd.) da utičemo, pre svega, na roditelje dece srednjoškolskog i osnovnoškolskog uzrasta ali i na samu decu, da, poštovanjem osnovnih državno – propisanih epidemioloških mera, vrate svoje živote u „redovne tokove“. Pod „redovnim tokovima“, pre svega, podrazumevamo REDOVNO BAVLJENJE SPORTOM (rekreativno ili profesionalno) jer se, na taj način, najdelotvornije utiče na pravilan psiho – fizički razvoj mladeži ali se, sa druge strane, osnažuje njiho imuni sistem koji je, kao takav, otporniji na mnogobrojne virusne infekcije koje „vrebaju“ pa, samim tim, i na virus tipa Covid – 19.

Tema koja zanima decu koja se aktivno bave sportom ali i njihove roditelje je kako i kada da se, nakon preležanog korona virusa, deca vrate treninzima, a da, pri tom, ne ugroze svoje zdravlje. U tu svrhu smo konsultovali lekare koji savetuju sledeće:

Ukoliko i dalje osećate bilo kakav simptom virusa, nikako ne treba da krećete sa treningom. Pod tim se ne podrazumeva gubitak čula, jer to nekada može i mesecima da traje kod određene grupacije dece. Nakon preležanog virusa pa plus desetak dana od tada, ukoliko ste u mogućnosti posetite pulmologa i kardiologa. Ukoliko osećate težinu prilikom disanja, onda obavezno posetite pulmologa, a ako vam puls mnogo raste, onda idite obavezno kod karidologa. Jedno od opštih pravila glasi datreba da prođe 10-ak dana da ne oseate nikakve simptome kako biste počeli sa treningom. Pod treningom se podrazumeva skup veoma laganih aktivnsti kao što su duže šetnje ili statičke vežbe. U isto vreme treba redovno pratiti određene parameter u krvi. Jedan od ključnih parametara je i D – dimer koji pokazuje da li postoji mogućnost zgrušavanja krvi. Ako takva mogućnost postoji, obavezno je prvo je izlečiti, adekvatnom terapijom, pa tek onda nastaviti sa treninzima. Sa druge strane, nemojte nikako da svoj oporavak upoređujete sa oporavkom drugih (svojih vršnjaka) jer je svako od nas jedinka za sebe, kao i simptomi i posledice virusa, koji se manifestuju kod svake jedinke na više različitih načina i pojava.. Možda je neko imao iste simptome kao i vi, ali to ne znači da će njegovo telo da reaguje na isti način kao i vaše. 

PORUKA ZA NAJMLAĐE SPORTISTE I NJIHOVE RODITELJE, ZA KRAJ, GLASI: Osluškujte svoje telo, jačajte i čuvajte svoj imuni sistem, slušajte lekare (nemojte glumiti svog lekara osim ukoliko niste završi medicinski fakultet), odmorite bar deset dana nakon preležanog korona virusa,  kako biste sačuvali svoje zdravlje, a sportski tereni i sportska oprema su svakako tu i  “strpljivo će čekati” na vaš potpuni oporavak.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.