NIKAD MASOVNIJA SRPSKA STRELJAČKA REPREZENTACIJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU

(25.2.2024) – Mađarski grad Đer će po treći put u osam godina godina biti domaćin šampionata Starog kontinenta u streljaštvu. Od ponedeljka do subote u „Audi areni“ u Đeru biće održano 53. prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem.

Kontinentalni šampionati vazdušnim oružjem su u istom borilištu održani i 2016. i 2018. Oba puta, reprezentacije Srbije su imale uspeha u „Audi areni“, nazvanoj po čuvenom proizvođaču automobila, koji jednu od svojih fabrika ima upravo u Đeru. Naši strelci su 2016. godine osvojili četiri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje. Dve godine kasnije bilans je bio četiri srebra i tri bronze.

Po običaju, šampionat počinje juniorskim takmičenjima. Srbiju će u omladinskom delu programa od ponedeljka do srede predstavljati 15 takmičara. Seniorski šampionat Evrope traje od četvrtka do subote

-Ove godine ćemo prvi put na Evropskom prvenstvu u nekim disciplinama imati više od po tri takmičara ili takmičarke. Ta mogućnost je otvorena već nekoliko godina. Sada smo odlučili da je iskoristimo, jer imamo dosta strelaca koji su se poslednjim rezultatima izdvojili od drugih u našoj zemlji i zaslužili da dobiju šansu. U nekoliko disciplina, uključujući i dve juniorske, imaćemo po više od tri predstavnika – kaže sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Dragan Marković.

Nacionalni tim Srbije nikad do sada nije bila ovako brojna, učestvovaće 15 juniora i 16 seniorskih strelaca. Prvi put posle dugo vremena, Srbija će se na velikom takmičenju u svakoj disciplini boriti za ekipni plasman.

Za razliku od prethodnih godina, u konkurenciji za plasman će biti i obe omladinske ekipe pištoljem. Poslednjih nekoliko Srbija nije imala dovoljno juniora i juniorki  u ovim disciplinama koji bi dostizali nivo neophodan da bi se pojavili na Evropskom prvenstvu.

-To što sada imamo toliko mladih strelaca pištoljem je rezultat višegodišnjeg rada i ulaganja Streljačkog saveza Srbije. Pre nekoliko godina je kroz Program pomoći klubovima, za naše članice obezbeđeno 100 vazdušnim pištolja. Prvi rezultat te akcije bila je masovnost. U poslednjih četiri, pet godina broj strelaca pištoljem na našim nacionalnim takmičenjima mlađih kategorija je dvostruko uvećan. Iz te masovnosti, neki su se izdvojili i dobijaju priliku u reprezentaciji. Svesni smo da nisu još uvek konkurentni za finala, jer pred njima je još dosta truda i rada. Svi su oni još mladi, u ekipi imamo i 16-godišnjake i 17-godišnjake. Potrebno je i dosta vremena da prođe da bi strelac pištoljem dostigao zrelost, ali iznenađenja su moguća.

U takmičenjima puškom Srbiju će predstavljati pet juniorki i tri juniora. Obe omladinske selekcije puškom su na prošlogodišnjem EP osvojile bronzane medalje.

-Ženska juniorska ekipa puškom, u kojoj su sve devojke koje su učestvovale i na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, je kandidat za medalju. Muški juniorski tim ovim oružjem je podmlađen, ali mogao bi i on da uđe u borbu za visok plasman, kao i neki od pojedinaca. U svakom slučaju, juniori nemaju imperativ rezultata, bitno je da pruže najbolje što sada mogu – zaključio je marković.

Po pravilima, svi strelci u juniorskim pojedinačnim kvalifikacijama su u konkurenciji za plasman u finale. Međutim, s obzirom da jedna zemlja ne može da ima više od trojicu predstavnika u finalu, ukoliko se četiri člana iste reprezentacije plasira među prvih osam u kvalifikacijama, četvrti od njih neće nastaviti borbu za medalje, već ukupno devetoplasirani u kvalifikacijama.će „ustupiti mesto“ devetoplasiranom.

 Sastav juniorske selekcije Srbije na EP u Đeru:

Puška, juniorke: Aleksandra Havran (Novi Sad 1790), Emilija Ponjavić (Trstenik 1893), Ljiljana Cvetković (Niš 1881), Anja Knežević (Novi Beograd-Ušće), Iva Rakonjac (Pančevo 1813).

Puška, juniori: Uroš Aleksić („Čika Mata“), Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Petar Erdei (Novi Sad 1790)

Pištolj, juniori: Luka Milošević (Akademac), Marko Ninković (Pančevo 1813), Uroš Gajić (Niš 1881)

Pištolj, juniorke: Eleonora Radulović (Olimpik 011), Nađa Martinović (Partizan), Kristina Pejović (Novi Beograd Ušće), Tea Mikec (Policajac).

U ponedeljak, prvog dana juniorskog EP, biće održana pojedinačna (ujedno i ekipna takmičenja) puškom, kao i nadmetanja miks parova pištoljem.

U stručnom štabu su uz sportskog direktora Dragana Markovića i selektore Dragana Donevića i Jasnu Šekarić, i Ivan Manojlović, Saša Iker i Stefan Višekruna. Sa strelcima su i lični treneri, po pozivu selektora, Darko Jovanović, Goran Stojadinović, Lidija Mihajlović, Petar Nikolić i Ljubiša Rakonjac.

Format streljačkih takmičenja se proteklih godina dosta menjao. Tako i Evropsko prvenstvo u Đeru donosi jednu promenu, odnosno povratak na staro. Neće biti održana posebna ekipna nadmetanja kao na nekoliko prethodnih šampionata Starog kontinenta i na Evropskim igrama.  Ekipni plasman će biti određen na isti način kao i pre uvođenja odvojenog timskog takmičenja – zbirom rezultata tri prijavljena strelca u pojedinačnim kvalifikacijama. Prošle godine, tim sistemom su se delile timske medalje na Svetskom prvenstvu.

Međutim, u Đeru će biti održana specijalna ekipna takmičenja „Čelendž Evropske streljačke federacije“, u sklopu revijalnog dela šampionata. Svaki nacionalni savez ima pravo da prijavi po jednu ekipu u svakoj disciplini. Takmičenje je podeljeno u tri faze – kvalifikacije, četvrtfinale (sa osam najboljih po disciplini) i mečevi za medalje. „Čelendž“ takmičenja za juniore i juniorke će biti održani u utorak i sredu, a za seniore i seniorke poslednjeg dana prvenstva, u subotu 2. marta.