OGLASIO SE FK RADNIK: OŠTEĆENI SMO!

(07.10.2023) – Kako tvrde iz Fk Radnik Surdulica, sudijske greške na njihovu štetu postale su sve učestalije. Zbog toga se klub obratio saopštenjem javnosti, koje prenosimo u celini, bez izmena:

“Povodom učestalih sudijskih grešaka na štetu našeg kluba, FK Radnik, odlučili smo da upoznamo javnost sa nepravdama sa kojima se suočavamo od strane arbitara od starta prvenstva, ukažemo na propuste i zatražimo zaštitu od Sudijske komisije.

Ipak, kako to sportska kultura nalaže, prvenstveno želimo da u ime fudbalskog kluba Radnik izrazimo poštovanje prema FSS Srbije zbog namere da napravi kvalitetnije i bolje takmičenje u okviru Superlige Srbije. Takvu nameru vidimo u odlučnosti čelnika naše kuće fudbala da se stane na put nečasnim radnjama i da prvenstvo bude regularnije, zatim i povećanim prihodima za klubove, kao i kroz ulaganja u terene širom Srbije sa ciljem da naša Superliga pruži bolje uslove za kvalitetnije prvenstvene utakmice.
Takođe, novoj sudijskoj komisiji na čelu sa Predsednikom Dejanom Santračem kao i njegovim saradnicima, gospodi Jeremiću, Nedeljkoviću, Vasiću i Jovanetiću želimo dobrodošlicu uz nadu da će imati mnogo uspeha u daljem radu. Mi iz Uprave FK Radnik kao i do sada, pružićemo podršku svakome za koga procenimo da radi za dobrobit srpskog fudbala.
Takođe, bićemo slobodni i odlučni da u svakoj situaciji u kojoj prepoznamo nameru od strane sudija da budemo oštećeni, a takvih je dosta, ukažemo na propuste.
Konkretno, detaljnom analizom suđenja na utakmicama FK Radnik u do sada odigranih devet kola nedvosmisleno smo utvrdili da su arbitri svojim greškama na četiri susreta direktno uticali na krajnji ishod mečeva a sve na štetu našeg kluba. Na utakmicama protiv Mladosti, Čukaričkog smo oštećeni a protiv Partizana i Javora brutalno pokradeni. Drugi izraz kojim možemo da opišemo odluke sudija, zaista ne možemo da upotrebimo. Indikativno je i da su na mečevima protiv Partizana i Javora u glavnim ulogama bili arbitri Pavle Tomić i Dejan Trifković, s tom razlikom da su se smenjivali na terenu i VAR sobi.
Krenućemo redom. Već u prvom kolu na utakmici protiv FK Mladost , igrač domaćih nije dobio direktan crveni karton zbog starta sa dve noge otvorenim đonom na našeg igrača. U petom kolu, na meču protiv FK Čukarički, nepropisno je u kaznenom prostoru domaćih zaustavljen igrač FK Radnik odgurivanjem sa obe ruke od strane igrača Čukaričkog. Sudija Đorđević presudio je odmahivanjem ruke i tako jasno stavio do znanja da ne želi da očigledan prekršaj razmatra kao potencijalni kazneni udarac za naš tim.
Zatim, na utakmici sedmog kola Superlige, 17.09.2023. protiv Partizana u Beogradu, pokazana je najočiglednija namera glavnog sudije Trifkovića da odmogne našoj ekipi prvo da pobedi a onda i da ostane neporažena. Sudija Trifković zaslužio je za sve ono što je pokazao na stadionu Partizana nagradu “Oskar” za najskandaloznije suđenje u poslednjih nekoliko godina. Nije pokazao direktan crveni karton fudbaleru Partizana zbog udaraca laktom u lice našeg igrača koji je posle te situacije zbog povrede morao da napusti teren. Potom je poklonio jedanesterac za izjednačenje Partizanu a u dubokoj sudijskoj nadoknadi umesto faula nad našim igračem dosudio jedanesterac za domaći tim. Svi na stadionu i u TV prenosu mogli su da vide jedan od najsramnije dosuđenih kaznenih udaraca u poslednjih nekoliko godina. Za faul nad našim igračem od strane igrača Partizana, sudija Trifković je našem igraču nad kojim je načinjen prekršaj dodelio direktan crveni karton! Tendenciozno suđenje u korist protivničke ekipe videli smo i na prvenstvenoj utakmici protiv FK Javor, koju je naš tim igrao kao domaćin 01.10.2023 u Surdulici. Na kraju pvog poluvremena , igrač gostujuće ekipe sa igračem 22, Kristijan Tojčić udario je laktom u predelu lica igrača FK Radnik sa brojem 7, Petra Kunića, koji od siline udarca zadobija veliku posekotinu i obilno krvarenje. Glavni arbitar na meču, Pavle Tomić u pomenutoj situaciji nije dosudio ni običan prekršaj. Takođe, u VAR sobi gde sedi Dejan Trifković ostaje “muk” pa on i Tomić ponovo nanose štetu FK Radnik. Nastavlja dalje Pavle Tomić sa svojim deljenjem nepravde tako što u situaciji koja prethodi golu našeg rivala, umesto očiglednog gol auta dosuđuje korner za FK Javor, posle kojeg gosti dolaze do pogotka koji je odlučio utakmicu.
Ovakvih i sličnih situacija na štetu Radnika ima sijaset, a mi smo izvukli situacije koje su diretno uticale na rezultat utakmice.
Nas kao fudbalske radnike koji ulažemo vreme, entuzijazam i velika finansijska sredstva zanima da li će se dosadašnja praksa suđenja na štetu FK Radnik nastaviti i ubuduće?
Da li ćemo i u nastavku prvenstva imati neravnopravan status u odnosu na druge klubove i morati pored borbe sa sportskim rivalima na terenu da se borimo i sa sudijskim nepravdama?
Da li će i dalje na utakmicama Radnika sudije da dele nepravdu na štetu našeg kluba?
Nadamo se i verujemo da neće.
Članovi smo Superlige Srbije skoro punu deceniju, klub smo bez skandala, srdačni smo domaćini. Ali smo itekako sposobni da prepoznamo nepravdu, kao i da na svaki vid obmane od strane sudija i namere da budemo oštećeni reagujemo snažno i odlučno kako bi svim raspoloživim zakonskim sredstvima sprečili pokušaje pojedinaca da nam oduzmu ono što smo zaslužili na terenu. Želimo ravnopravan odnos sa ostalim klubovima Superlige i koretno suđenje. Ističemo da ćemo svakome ko radi u korist srpskog fudbala pružiti bezuslovnu podršku ali i da ćemo svakoga ko pokuša da nas ošteti prozvati imenom i prezimenom.

Obaveštavamo fudbalsku javnost i da smo usled brojnih propusta arbitara na štetu Radnika postavili dodatne četiri kamere na našem stadionu za snimanje ispravnosti sudijskih odluka kada su u pitanju ofsajd pozicije. Na stadionu u Surdulici i na gostujućim utakmicama ćemo u sopstvenoj režiji dodatno uvećati broj kamera koja će pratiti dešavanja na terenu i rad sudija. Od Sudijske komisije tražimo ravnopravan tretman sa drugim klubovima i zaštitu od samovolje i bahatosti sudija koje dolaze sa namerom da oštete FK Radnik.
Nadamo se da će dolaskom gospodina Dejana Santrača na mesto Predsednika hajka arbitara na FK Radnik biti zaustavljena.”

Foto. Fk Radnik