MARKES NAPUSTIO HONDU, PRELAZI U GRESINI DUKATI!

(04.10.2023.) – Možda jeste bilo očekivano, ali svakako spada u red senzacija- Mark Markes i legendarni tim Repsol Honda odlučili su da se sporazumno raziđu na kraju ove sezone, bez obzira na važeći ugovor s rokom trajanja do kraja 2024. godine! Dugo se pričalo o ovakvoj mogućnosti, s obzirom na činjenicu da je Španac bio nezadovoljan performansama ovogodišnjeg motocikla, ali je malo ko verovao da će do “razvoda” zaista doći. Zbog padova i povreda je Markes propustio i dobar deo ove sezone, a prethodnog vikenda je u Japanu stigao do prvog podijuma, osvojivši treću poziciju u trci prekinutoj zbog kiše.

Saradnja Marka Markesa i Honde trajala je punih 11 sezona. Za to vreme Španac je osvojio šest šampionskih titula, prvu već te početke godine saradnje, kada je 2013. postao najmlađi pobednik trke, a kasnije i najmlađi svetski prvak u najjačoj klasi, na modelu “RC213V”, sa svega 20 godina i 266 dana. Već sledeće sezone odbranjena je titulu u velikom stilu, kada je Markes na Hondi vezao 10 uzastopnih pobeda, odnosno rekordnih 13 ukupno te godine. Kasnije će Markes nositi svetsku krunu i 2016, 2017, 2018. i 2019. godine. Usledio je period povreda i krize u Hondi, pa su od 2020. do danas Honda i Markes upisali samo tri pobede, i to sve tri tokom 2021. godine. Ukupno su Honda i Markes osvojili 59 trka, 101 podijum, 64 pol- pozicije i čak pet trostrukih titlua (vozačka, proizvođačka i timska u istoj sezoni).

Španac je strpljivo čekao bolju mašinu na kojoj bi došao u priliku da se ponovo bori protv Dukatijevih, Aprilijinih i KTM- ovih vozača, ali su dve strane očigledno shvatile da je najbolje za sve da prekinu saradnju. Čuveni “MM 93” već ima novu ekipu, pošto je potpisao ugovor za narednu sezonu sa timom Gresini rejsinga, privatnom ekipom koja koristi Dukatijeve motore.

Foto: Honda Racing Corporation