SER DŽIM RETKLIF NAJZAD UŠAO U MANČESTER JUNAJTED

(24.12.2023) – Ser Džimi Retklif (71) kupio je 25 posto deonica Mančester Junajteda za 1.2 milijarde funti (1.39 milijardi evra) i tako stekao kontrolu nad fudbalskim sektorom. Vlasnik i osnivač INEOS-a, multinacionalne kompanije i jedne od najvećih hemijskih kompanija na svetu, preuzeo je upravljanje akademijom kao i muškom i ženskom ekipom sa Old Trafforda posle čak 13 meseci dugih pregovora.

Ugovor o preuzimanju dela vlasništva mora da potvrdi Premijer liga u narednih dva meseca, a Retklif će odmah da uloži još 300 miliona evra u infrastrukturu.

Ozbiljan kupac bio je i katarski šeik Jasim bin Hamad al-Tani, koji je želeo da  preuzme potpunu kontrolu nad klubom, ali je njegova želja odbijena. Retklif za sada nije imao takav zahtev, ali kao čovek koji je rođen u Mančesteru možda i poželi tako nešto u bliskoj budućnosti. Ser Džim živi na Azurnoj obali gde je usput kupio i tamošnjeg člana Lige 1 – Nicu.

Od 2005. godine Junajted kontroliše američka porodica Glejzer koja je za većinsko vlasništvo platila sada skromnih 800 miliona funti. Pošto ih navijači organski ne podnose pre godinu dana počeli su da razmatraju prodaju, iako su navodno u početku bili zabrinuti zbog prava manjinskih deoničara. Glejzeri ostaju u klubu i kontrolišu ono što ih jedino zanima – marketinške poslove.

Za to vreme Mančester junajted ne može da se sastavi, još od odlaska legendarnog menadžera ser Aleksa Fergusona. Ekipa je trenutno na osmom mestu Premijer lige, upravo su lagano izgubili od Vest Hema 2:0, dok su u grupnoj fazi Lige šampiona bili zadnji u grupi.

FOTO – SCREENSHOT/YOUTUBE