SRPSKI STRELCI U BORBI ZA BRONZU

(3.11.2023) – Srpska reprezentacija vazdušnim pištoljem će se u
subotu boriti za bronzanu medalju na finalnom turniru Lige šampiona u Budimpešti.

Nemačka je danas pobedila Srbiju sa 3:0 u meč poenima u polufinalu.
Nemački tim ostvario maksimalan trijumf, ali meč je dobrim delom bio izjednačen.
U prvom duelu sastali su se najbolji strelci Nemačke i Srbije, Robin Valter i Damir Mikec, osmoplasirani i prvoplasirani na svetskoj rang listi. Susret je bio izjednačen do rezultata 11:11. Potom je Nemac dobio tri serije za redom, sa malim razlikama u krugovima u svakoj, pobedio sa 17:11 i Nemačkoj doneo prvi poen.
Usledio je susret Doren Venekamp i Brankice Zarić. Nemica, koja je bila favorit, je sredinom meča imala četiri poena prednosti (8:4). Zarićeva je napravila preokret, povela sa 13:11 i 14:12 i izborila „meč loptu“. Međutim, Doren Venekamp je u 14. seriji za 0,1 krug bila preciznija, izjednačila na 14:14. Zatim su takmičarke postigle isti rezultat, dobile po poen (15:15) i drama je nastavljena. Venekamp je u narednoj seriji bila uspešnija i slavila trijumf 17:15.

Nemačka se tako našla u odličnoj poziciji pred treći susret u kome su snage odmerili Mihael Švald i Dimitrije Grgić. Naš strelac je morao da savlada Švalda kako bi sačuvao Srbiju u
meču. Taj pritisak je učinio svoje. Švald, neopterećen imperativom, je bio bolji u prvih pet serija i poveo sa 10:0, a ubrzo i sa 14:6. Za pobedu mu je bilo potrebno da u još jednoj seriji nadmaši srpskog reprezentativca. Međutim, Grgić se nije predavao, približio se rivalu (10:14), ali nije nastavio dalje. Švald je ostvario pobedu od 16:10 i stavio tačku na meč.

S obzirom da je Nemačka posle tri susreta obezbedila trijumf, četvrti pojedinačni duel, u kome je trebalo da se sastanu Zorana Arunović i Sandra Rajc i eventualni dvoboj miks parova nisu održani.

Rival Srbije u meču za bronzu biće Italija. Mađarska je u prvom polufinalu nadmašila favorita Italiju, koja je do Fajnal fora došla kao prva na rang listi – 3:1. Srbija se na turnir plasirala sa drugog, a Nemačka sa trećeg mesta na listi. Mađarska je bila daleko od vrha, ali ima obezbeđeno učešće kao domaćin.

Liga šampiona Evrope, vazdušni pištolj, polufinale: Nemačka – Srbija 3:0 (Robin Valter – Damir Mikec 17:11, Doren Venekamp – Brankica Zarić 17:15, Mihael Švald – Dimitrije Grgić 16:10), Mađarska – Italija 3:1.

FOTO: SSS