UČVRŠĆIVANJE AUTORITETA SRBIJE NA MAPI SVETSKOG TENISA

(12.5.2023) – Teniski savez Srbije uz učešće teniskih klubova pokreće projekat Novi vek srpskog tenisa. Osnivačka skupština Jugoslovenske asocijacije održana je pre 100. godina, a u 101. ulazimo sa ključnim ciljevima:

 Aktuelizovanje najbolje sportske tradicije, podrška razvoju baze srpskog tenisa (stvaranje uslova za privlačenje većeg broja početnika i selekciju novih talenata).

 Pomoć profesionalnim klubovima u potrazi za resursima za razvoj potencijalnih vrhunskih sportista.

 Osnaživanje teniskih klubova i akademija iz Srbije u cilju privlačenja igrača iz drugih zemalja i učvršćivanje statusa i autoriteta Srbije na teniskoj mapi Balkana, Evrope i sveta.

Projekat će se sastojati od serije sportskih i edukativnih događaja, namenjenih stručnoj i široj publici. Prikazaćemo dug i težak put generacija tenisera tokom 100 godina, od Osnivačke skupštine Jugoslovenske teniske asocijacije, do
trijumfalnog puta do vrha Novaka Đokovića i potencijalnih naslednika u novom veku.

Projekat “Novi vek srpskog tenisa” počinje serijom dečjih turnira za učesnike do 10 godina, koji će biti održani u regionalnim centrima – Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu. Organizatori turnira su Teniski savez Srbije i klubovi Crvena zvezda, Spartak, Akademija Tipsarević, Taž, Sloboda, Partizan, Elit i Centar Novak. Do 200 dece učestvovaće na svakom turniru.

Prvi turnir serije na programu je 13. i 14. maja na terenima TK Crvena zvezda, tamo gde je Novak Đoković 2006. godine osvojio prvu profesionalnu titulu. Finalni turnir je predviđen za 23. i 24. septembar na terenima TA Novak u
Beogradu. Planira se da serija dečjih turnira postane manifestacija koja će se održavati svake godine, širom Srbije i da će broj klubova i učesnika samo da raste.

Projekat “Novi vek” takođe predviđa organizovanje juniorskog turnira na kom će da učestvuju reprezentacije balkanskih zemalja. Takođe, u okviru klinike za trenere i stručnjake, biće pokrenuta tema “Kako iznedriti šampiona: Najbolje moderne prakse efikasnog međusobnog delovanja sportskih klubova, trenera i roditelja”.

Veliko finale projekta, biće humanitarni turnir dublova, u kome će učestvovati zvezde, kao i jubilarno gala veče sa izuzetnim teniserima.

-Naše teniserke i teniseri doneli su nam mnogo radosti u poslednje dve decenije. Na redu je novo poglavlje kroz
projekat “Novi vek srpskog tenisa”. Tek smo zakoračili u drugih 100 godina, a kroz rad sa najmlađima želimo da stvorimo bazu za uspešan, dugoročan period i zdrav razvoj dece. Zbog toga je i akcenat na turnirima najmlađih, na decu koja tek počinju da otkrivaju tenis kao igru. Oni su ta budućnost. Serija turnira za uzrast do 10 godina je prava prilika za rađanje novih šampiona – poručio je predsednik UO TSS Mirko Petrović.

FOTO – TSS/ SRĐAN STEVANOVIĆ