UEFA RAZMIŠLJA O SPECIJALNIM POZIVNICAMA ZA LIGU ŠAMPIONA

(18.7.2023) – UEFA razmatra uvođenje opcije “vajld-kard” za Ligu šampiona, koji bi se dodeljivao klubovima van Evrope, javlja “Kalčomerkato“.

O tome koliki je uticaj na fudbal na Starom kontinentu u prethodnih godinu dana imala najbolja liga Saudijske Arabije ne treba previše trošiti reči.

Kristijano RonaldoKarim BenzemaSergej Milinković-Savić samo su neki od igrača koji su napustili najbolje evropske lige i prešli u saudijsku.

Na takav razvoj događaja nisu ostali imuni ni čelnici Evropske kuće fudbala, koji sada ozbiljno razmišljaju o uvođenu “vajld-karda”, koji bi se dodeljivao timovima van Evrope. Najveću prednost bi imali klubovi koji su potrošili najviše para na pojačanja, pa bi možda uskoro ponovo mogli da gledamo Ronalda u Ligi šampiona. To bi, sa druge strane, značajno oslabilo azijsku ligu šampiona, ali nije zgoreg razmišljati i o takvim idejama.

Podsetimo, od sledeće sezone najelitnije evropsko takmičenje se igra u novom formatu, prema kojem će učestovovati čak 36 ekipa.

Kako “Kalčomerkato” tvrdi, opcija “Vajld-kard” je vrlo blizu realizacije i mogla bi da bude validna već od 2024. godine.

IZVOR – MERIDIAN SPORT