UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – Fizičko vaspitanje dece 2

Razgovarali smo sa profesorima fizičkog vaspitanja u osnovnim školama širom Srbije. Oni su za naš portal izneli svoja mišljenja i zapažanja o tome koliko je i na koji način je aktuelna pandemija virusa Covid – 19 uticala na decu školskog uzrasta. Takođe su dali i svoje preporuke kako deca treba da se ponašaju i žive u doba korone, a da, pritom, ostanu fizički aktivna, što je preduslov i za njihov zdrav psihički razvoj.

Znamo da na RTS-u deca koja prate nastavu imaju fizičko vaspitanje i obrazovanje, imaju vežbe koje treba da rade. Kako to komentarišete, da li je to dovoljno za njih u toku nedelje da vežbaju?

Znate kako. Neka preporuka je da bi dete trebalo da vežba najmanje 60 minuta na dan, a najbolje bi bilo kad bi, te aktivnosti, moglo da upražnjava dva puta na dan. To što se deci prezentuje sa platformi, ona bi mogla da nadograde i sama, jer to mogu da prate preko interneta, na mobilnim telefonima, tako da, ko stvarno hoće, može da vežba i u kućnim uslovima. Deca mogu da se snađu što se tiče potrebnog prostora, a i što se tiče sprava za vežbanje. U koliko nemaju tegove, mogu da koriste flaše sa vodom ili neki drugi adekvatni predmet. Napominjemo, ako kod dece postoji želja za fizičkom aktivnošću, ona mogu da vežbaju i u trenutnim okolnostima.

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.