SINANČEVIĆ DEVETI NA SVETU U BACANJU KUGLE

(19.8.2023) – Jedini predstavnik u nekom od finala prvog dana na Svetskom prvenstvu u atletici iz Srbije bio je Armin Sinančević u bacanju kugle koji je na kraju zauzeo deveto mesto.

Sinančević, aktuelni evropski vicešampion, u finalu je bacio kuglu 20,78 metara, 14 cm kraće nego u kvalifikacijama i to već u prvoj seriji.

Malo je nedostajalo da Armin dobije nova tri pokušaja, ali ga je u trećoj seriji pomerio ispod crte Filip Mihaljević koji je bacio deset centimetara duže – 20,88 i kao osmi nastavio takmičenje.

Objektivno, borba za medalju na planetarnim takmičenjima podrazumeva rezultate preko 22 metra, ali je Armin već godinama u finalima svih velikih takmičenja što mu daje podstrek i motivaciju za naredne događaje.

Zlatnu medalju osvojio je prvi favorit i aktuelni šampion Rajan Krauzer koji je bacio kuglu 23.51 metara, samo pet santimetara manje od njegovog rekorda 23.56.  Krauzer je jedini takmičar u 21. veku koji redovno baca kuglu preko 23 metra. Drugi je bio Italijan Leonardo Fabri sa 22.34, a treći Amerikanac Džo Kovač sa 22.12. 

Elzan Bibić je u kvalifikacijama u trci na 1.500 metara bio u trećoj grupi i deonicu je istrčao za 3:37.27, što je bio 31. rezultat u kvalifkacijama, što nije bilo dovoljno za polufinale.

Najboljih šest takmičara iz četiri grupe izborilo je dalji plasman, a najbrži u grupi bio je Holanđanin Nils Laros sa 3:34,25 minuta.

FOTO: SRPSKI ATLETSKI SAVEZ